Ekonomi

Suudi trilyon dolarlık NEOM’a Çin desteği

Suudi Arabistan, önceki gün ülkenin kuzeybatısındaki çölde kurulacak ütopik şehir NEOM’u resmen tanıttı. Mısır’ın Şarm El-Şeyh kentinin karşısına kurulacak ve 10 mahalleden oluşacak ‘geleceğin şehri’ 2040’ta açılacak.

NEOM Projesi Genel Müdürü Giles Penderton’ın BAE gazetesi The National’a verdiği röportaja göre 2045’in prestijiyle trilyonlarca dolara mal olduğu iddia edilen şehirde 9 milyon insan yaşayacak. insanlık tarihindeki tek “sıfır karbonlu” şehir yok olmayacak: yapay göller, yapay deniz, kıyılar, uçan taksiler, robot garsonlar, kayak merkezleri… Sıkı tutunun, NEOM’daki “yapay Ay” bile yok olacak.

160 kilometrelik ‘enine gökdelen’ yapılacak

NEOM’un insanların turizm anlayışını kökten değiştirecek 10 bölgesinden birinin adı “The Strip”. Business Insider dergisine göre “The Strip”, çölün ortasına inşa edilecek 160 kilometre uzunluğunda bir “enine gökdelen” olacak. Yapay zeka da NEOM yönetiminde görev yapacak. İddiaya göre şehirde yaşayan herkesin bilgileri bir bilgi merkezinde toplanacak.

Belediye yönetimi, halkın ihtiyacına ve yaşam tarzına göre bölge sakinlerine hizmet sunabilecek. Örneğin kayak severler kayak merkezindeki son gelişmeler hakkında bilgilendirilirken, 7/24 hazır olacak yapay dolunaya karşı yemek yemek isteyenlere restoran imkanları sunulacak. Kızıldeniz kıyılarında kurulacak bölgelerden birinin adı “Hat”tır.

“NEOM, Veliaht Prens’in büyük hayali”

NEOM, ülkesini modernleştirme çabası içinde olan ve özellikle kadınların sosyal hayata katılması başta olmak üzere yıllar içinde pek çok kuralı değiştiren Veliaht Prens Muhammed bin Salman’ın en büyük hayali… Alman dijital haklar STK’sı Access Now’dan Marwa Fatafta, NEOM’u şöyle anlatıyor: şehir, kendisini “ülkeyi modernleştiren” ve “yeni bir teknolojik çağa taşıyan” Suudi lider olarak kutlayan biri için büyük bilet.”

Londra düşünce kuruluşu Chatham House’dan James Shires da veliaht prensin tutkusunu şöyle anlatıyor: “Çöp toplamadan sağlığa ve tren saatlerine kadar çeşitli hizmetlerin akıllı telefonlar ve gözetim teknolojisi gibi kaynaklardan alınan verilerle düzenlendiği bir şehir tasavvur ediyor. NEOM, sıfırdan başlayarak tamamen veri toplamak ve bu verileri şehir amaçları için kullanmak üzere tasarlanmış bir şekilde [diğer akıllı şehirleri] bir adım öteye taşımak için tasarlandı.”

NEOM’un aklı Çin’den gelecek!

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in COVID-19 kısıtlamalarını kaldırmasının ardından Riyad ziyareti ve Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Salman ile görüşmesi hakkında çok konuşuldu. NEOM o toplantıdan sonra çıktı. Batı basınına göre Mısır ve Sırbistan’da “akıllı şehirler” kuran Çin, NEOM’un gözetleme teknolojilerinin altyapısını güçlendirecek.

Kentin güvenliği için Çin’in gözetleme sistemi kullanılacak. Annelle Sheline, “Örneğin, [Suudi Arabistan’da] Çin’de gördüğümüz kadar fiziksel gözetimi henüz görmüyoruz, ancak Çin bunu uygulamaya başlamak için Suudiler ve diğer Körfez ülkeleriyle birlikte çalışıyor” diyor. Washington’daki Quincy Enstitüsü.

Çin’in hâlihazırda satmaya başladığı teknolojilerden birinin de “sokakta yürüyen binlerce kişiyi aynı anda kontrol eden, sabıka kaydı olan veya zanlıları tespit edip polise haber veren kamera sistemi” olduğu söyleniyor. Huawei’nin Suudilere de bir “bulut sistemi” sağlayacağı açıklandı ancak içerik verilmedi.

Suudilerden ‘kaplumbağa’ gibi süzülen şehir

Suudiler tarafından tanıtılan bir başka fütüristik şey de “kaplumbağa” şeklindeki yüzen şehir Pangeos’du. Adını yaklaşık 335 milyon yıl önceki tek harika kıta Pangea’dan alıyor. İnşa edildiğinde dünyanın en büyük yatı olacak olan Pangeos, 600 metre genişliğinde ve 600 metre uzunluğunda olacak.

Karşılaştırmanız için açıklayalım: Şu anda dünyanın en büyük yatı olan Azzam 180 metre uzunluğunda! Saatte maksimum 9 kilometre hızla hareket edebilen Pangeos, gücünü üzerindeki dev güneş panellerinden alacak. Pangeos, Suudi Arabistan’daki Kral Abdülaziz Limanı’ndan dünya turuna çıkacak.

Almanya’dan 15 adet uçan taksi siparişi

NEOM Projesi’nden Nadhmi al Nasr, “Uçan taksiler olacak” dedi. Ortadoğu medyası ise Suudilerin geçen yıl Alman Volocopter firmasından 15 adet “uçan taksi” siparişi verdiğini duyurdu. İddiaya göre sadece 15 uçan taksi 175 milyon dolara mal oluyor.

haber-celebi.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu