Reel sektör bayram öncesi nakit sıkıntısı yaşıyor
Nurdoğan ARSLAN ERGÜN
Uzun süredir kredi bulmakta güçlük çeken asıl kesim, bayram öncesi nakit sıkıntısı yaşıyor. Sarsıntının da etkisiyle nakit akışının yeterince bozulduğu piyasada, firmaların krediye erişimde güçlük çekmesi, sorunu işletme sermayesi ihtiyacının ötesine taşıdı. İş dünyası, likidite sorununun çözülmemesi durumunda iflasların ve istihdam kayıplarının artacağına dikkat çekiyor. Reel departman yetkilileri, yüzde 36-40’lara varan faiz oranlarına ve 3-6 aya indirilen vadelere rağmen bankaların ticari departmana kredi musluklarını çok dikkatli kullandırdığını söylüyor.
Bankalar tatil öncesi bireysel kredi kampanyaları yaparken, firmalar mevcut kredileri daha çok koruyan ve yeni kredi noktasını mercek altına alan seçici bir çizgi izledi.
Emre Kartaloğlu TÜRMOB Genel Lideri: Kesintili analizler bitti, işletmeler nakite sıkıştı
Ekonominin beklenti ve talepleriyle uyumsuz uygulanan ekonomi politikaları sonucunda çıkmaza girdik. Merkez Bankası’nın aldığı kararlar ve bankalar üzerindeki baskısı, finansmana erişim sorununun tam anlamıyla bir finansal krize dönüşmesine neden oluyor. Maalesef işletmelerimiz büyük sıkıntıda. Ekonomi çarklarının dönmesini engelleyecek düzeye geldi. Başta Merkez Bankası olmak üzere ekonomi yönetiminin kararlarını gözden geçirmesi gerekiyor.
Nurettin Özgenç KOBİDER Lider: Ekonominin çarkları yavaşladı
Bazı özel bankalar seçim belirsizliği nedeniyle KOBİ kredilerinde risk almak istemedikleri için vadeleri 12 aydan 3-6 aya indirdiler. ‘KOBİ bankacılığı’ kavramıyla bağdaşmaz. Esnaf ve KOBİ’lerin daha önce bankalara başvurarak onaylanan kredilerinde bile vadeler yarı yarıya kısaldı.
Bu da iş dünyasının sıkıntıya girmesine neden oluyor. Ayrıca ticari açıdan etik değildir, onaylanan kredinin verildiği sözü ile ilgilidir, kurallar değiştirilmemelidir. KOBİ kredilerindeki yavaşlama, ekonominin çarklarının yavaşlaması demektir.
Şeref Fayat TOBB Haziran Giy. ve Con. Meç. Başkan: Belirsizlik piyasaları kilitledi
Finansmana ulaşmanın çok zor olduğu, bankaların kredi vermemeye çalıştığı bir dönemde yaşıyoruz. Nakit bulamamak büyük bir yük oluşturuyor. Bankalar net maliyeti hesaplayamadıkları için kredi vermek ya da çok kısa vadeli kredi kullandırmak istemiyorlar.
Hem TL hem de döviz bazında çok yüksek maliyetler var. Döviz ile kredi almak neredeyse imkansızdır. Bankalar dahil herkes seçime kilitlendi. Faiz ve döviz kuru ne olacak? Yeni ekonomi yönetimi nasıl bir politika izleyecek? Belirsizlik şu anda piyasaları kilitliyor.
Mesut Öksüz ZÜCDER Lider: Kimse borç alıp ödeyemez
Şu anda krediye ulaşmak çok zor ve bir o kadar da maliyetli, bu da üreticilerimizi zorluyor. KGF kredileri nispeten tükeniyor ama bankaların limitleri çok düşük ve ihtiyacı karşılamıyor. Faiz oranlarında yönetilebilir bir oran olmayan yüzde 35’ten söz ediliyor. Onu almak bile zor.
Alındığında uzun vadede birçok sanayiciyi darboğaza sürükleyeceği de bir gerçektir. Bunlarla kimse alıp ödeyemez yoksa çok zor olur. İşletme kredisi yok denecek kadar azdır. En fazla 12 ay vade ile nadiren verilir.