Arı ekmeği nedir ve nasıl yapılır? Arı ekmeğinin faydaları nelerdir?
Arıların bal kadar doğal bir şekilde ürettiği arı ekmeği, başta kanser olmak üzere tüm hastalıklara karşı kalkan görevi görüyor. Arı ekmeği, kış aylarında arılar için yeterli beslenmeyi sağladığından yüksek oranda vitamin ve mineral içerir. Bu arı ekmeği genellikle eczanelerde kavanozlarda satılmaktadır. Peki arı ekmeği nedir ve faydaları nelerdir?
ARI EKMEK NEDİR?
İşçi arılar polen toplayarak hem kendilerine hem de bize besin üretirler. Arılar balın yanı sıra peteklerini inşa etmek için balmumu da üretirler. Arı ekmeği, işçi arıların bal ve balmumunu salgıladıkları bazı enzimlerle karıştırarak oluşturdukları bir besin türüdür. ‘Perga’ olarak da bilinen arı ekmeği, petek hücrelerinde depolanır ve güçlü bir mineral ve vitamin kaynağıdır. Ana kaynağı polen olan bu besin, esas olarak balın işçi arılar tarafından fermente edilmesiyle hazırlanır.
Baharın gelişiyle birlikte bu personel arılar kovanlarında polen toplamaya ve arı ekmeği hazırlamaya başlarlar. Bu ekmek aslında arıların kış aylarında kendi tüketimleri için hazırladıkları bir besin kaynağıdır.
ARI EKMEK FAYDALARI
-
Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar.
-
Bağırsak sağlığını koruyarak kabızlık gibi sorunların önüne geçer.
-
Kolon kanseri başta olmak üzere birçok kanser hastalığının önlenmesinde etkilidir.
-
Polenlerden 6 kat daha fazla laktik asit içerdiğinden yaşlanma karşıtı ve cilt yenileyicidir. Bu nedenle birçok cilt bakım ürününün içerisinde yer almaktadır.
-
Yüksek miktardaki K vitamini sayesinde yaraların iyileşmesinde etkilidir.
-
İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklığı maksimuma çıkarır ve hastalıklara karşı korur.
-
Diş eti kanaması gibi sorunların önüne geçerek diş sağlığını korur.
-
Halk arasında anemi olarak da bilinen demir eksikliği anemisinin tedavisinde de güvenle kullanılmaktadır.
-
Kan basıncını normal seviyelerde tutar ve tansiyona bağlı hastalıkların önlenmesini sağlar.
-
Karaciğer sağlığının korunmasında büyük önem taşır.
ARI EKMEK NASIL TÜKETİLMELİ?
Arı ekmeği 1 yaşını doldurmuş tüm bireyler tarafından güvenle tüketilebilir. Çocukların günde 6 adet arı ekmeği tüketmesi yeterli iken yetişkinler için bu miktar 12 adete kadar artırılabilmektedir.
Kapsül formunda olanlar için dozajın doktorun bilgisi doğrultusunda kullanılmasında fayda vardır. Arı ekmeğini süt, yoğurt veya bal ile karıştırarak tüketmek oldukça kolaydır. Benzeri çay ve kahvelere de ekleyip, eriyene kadar karıştırıp içebilirsiniz. Kronik yorgunluk gibi bir sorununuz varsa kahvaltıda düzenli olarak arı ekmeği tüketmeniz gün boyu gücünüzü korumanızda etkili olacaktır.
ARI EKMEK KULLANIRKEN DİKKATLİ OLUN!
Alerjisi olan bireylerin tüm besinleri kullanırken bir uzmana danışması, arı ve polen ürünlerine reaksiyon gösterebilecek kişilerin de dikkatli olması gerekir. Kronik bir hastalığınız, tansiyonunuz veya şeker hastalığınız varsa mutlaka bir uzmandan tavsiye almalısınız.
Yine çocukların yetişkinlere göre daha dikkatli olmaları gerekiyor. Besleme sistemine eklemeden önce çocuğunuzun doktoruna danışmanız iyi bir fikirdir. Eğer daha önce arı ekmeği tüketmediyseniz olası yan etkilere karşı bir uzmanla çalışmak daha güvenlidir. Sporcuların da severek tükettiği arı ekmeği, yüksek protein içeriği sayesinde doğal takviye olarak kullanılabiliyor.